Акваристика - български Форум за аквариуми, растения, рибки, скариди и техните проблеми
Apistogramma baenschi - Printable Version

+- Акваристика - български Форум за аквариуми, растения, рибки, скариди и техните проблеми (http://aquaristicabg.com/forum)
+-- Forum: Риби (/Forum-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8--108)
+--- Forum: Цихлиди (/Forum-%D0%A6%D0%B8%D1%85%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B8)
+---- Forum: Цихлиди-джуджета (/Forum-%D0%A6%D0%B8%D1%85%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0)
+----- Forum: Профили на цихлиди - джуджета (/Forum-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%85%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0)
+----- Thread: Apistogramma baenschi (/Thread-Apistogramma-baenschi)Apistogramma baenschi - FHM - 01-11-2018 08:51 PM

[attachment=5448]
[attachment=5449]

Латинско име – Apistogramma baenschi
Популярно име –Апистограма банши
Група – Цихлиди джуджета
Произход – Южна Америка (Перу)
Размер – мъжки 5,5см женски 4см
Трудност на отглеждане – средно до трудно
Размножаване - хайвер
рН – 4.0-6.5
Обща твърдост на водата –18-90ppm
Температура – 20-26°C
Размер на аквариумa – 80-100 литра

Отглеждане

Тези апистограми е най добре да се гледат 1 мъжка с 2-3 женски или в група където женските са 3 пъти повече от мъжките. Може да се съчетаят с малки риби като например наностомуси, коридораси ринолорикарии или други не агресивни риби. Не трябва да се смесват с други видове апистограми. Когато се отглеждат в група се изгражда йерархия. Както мъжките така и женските се стремят към господство в аквариума, по някога доста жестоко и се стига до сключване на устни на биещите се риби. Аквариума за тези цихлиди трябва да е голям и да има много пещери и укрития създадени от корени и камъни или в краен случай пластмасови декори и тръби. Осветлението трябва да е слабо, съответно растенията трябва да издържат на слабата светлина такива растения са например: микрозориуми, криптокорини някой видове мъхове и др. Добавянето на сухи листа може да осигури ценен вторичен хранителен източник за бебетата на апистограмите освен това танините и други химически вещества отделяни от разлагането на листата ще симулират природни условия и аквариума ще изглежда по естествено. Филтрацията не трябва да е прекалено силна. Една обикновенна гъба с помпичка за въздух ще са напълно достатъчни. Апистограма банши не са подходящи за нови незрели биологически авкариуми. По принцип този вид изисква кисела вода с незначителна карбонатна твърдост, така че може да се наложи използването на обратна осмоза или друг метод за получаването на мека вода. Все пак може да издържат известно време на умерено твърда вода с неутрално Ph, тъй като аквариумно отгледаните риби са малко по приспособими.

Храна

Банши са предимно хищници в природата където ловуват безгръбначни. В аквариум трябва да се предлагат редовно живи/замразени храни като дафния, артемия, хирономус и др. Въпреки всичко може да се научат и на алтернативни сухи храни.

Развъждане

Различаването на мъжки от женски банши е много лесно. Мъжките са синкави на цвят с издължени лъчи на гръбната перка и червена линия по края на опашката докато женските са жълто-черни с много по малки перки. Освен това мъжките са и по големи от женските. За развъждането на тези рибки в авкариум първо е докладвал Römer (2006).

Полово зрелите мъжки си създават големи територии и реаргират агресивно към други мъжки в района. Присъствието на някой женски се толерира. Мъжките обикновенно са полигамни, макар че е възможно и да образуват постоянна двойка. Тогава формират по малка територия от нормалното. Въпреки че видът е гъвкав от към условия на водата, то за да се развият яйцата водата трябва да е кисела и мека. След като хвърлят хайвера мъжкият отива да си пази по голямата територия и оставя женската да охраняват яйцата и малките рибки. В зависомост от температурата малките се излюпват в рамките на 36-72 часа. Започват да плуват свободно след още 5-6 дни и тогава вече са достатъчно големи да приемат новоизлюпена артемия. Полова зрялост достигат след 5-6 месечна възраст при правилно гледане.

Забележка: Този вид може да се намери в търговската мрежа и под имената: A. sp. ‘Inca/Inka’, A. sp. ‘Inka 50’, A. sp. ‘highfin nijsseni’, A. sp. ‘Nijsseni 2’, A. sp. ‘red crescent’ or A. baenschi ‘Inca’.

Автор/Превод: FHM (Веселин Андонов)
Източник: seriouslyfish