Акваристика - български Форум за аквариуми, растения, рибки, скариди и техните проблеми

Пълна версия: Tanichthys albonubes (Кардинал)
Вие виждате олекотена версия на съдържанието. Вижте пълната версия със правилното форматиране.
[attachment=465]

Латинско име - Tanichthys albonubes
Популярно име – Кардинал
Група - Разбори
Произход – Азия (Южен Китай)
Размер – 3-4см.
Трудност на отглеждане – лесно
Размножаване - хайвер
рН - 6.0-7.5
Обща твърдост на водата - 4-20°
Температура - 18-26°C
Размер на аквариума – 40 литра

Видът е открит и описан от LIN през 1932г.

Отглеждане

Кардиналите са мирни стадни риби и трябва да се гледатв група поне от 10 броя. Поддържанвто на голя мброй риби в групата допринася за тяхното спокойствие, а мъжките показват най-добрите си цветове в перчене за женски. Аквариумът им трябва да в гъсто засаден с растения може да се добавят корени и листа от хироколистни дървета като дъб и бук. Идеални са за общ аквариум в който може да се гледат заедно с повечето популярни аквариумни рибки като други малки шаранови, тетри, сомчета и други мирни риби.

Храна

Кардиналите са всеядни приемат с охота както жива и замразена храна като (тубифекс, хирономус, артемия, циклопс) така и качествени сухи храни.

Развъждане

Пола на рибите се различава по това, че мъжките са по-слаби и с малко по-наситени цветове, а също така женските са малко по-големи и със закръглени коремчета.
Размножаването на кардиналите е изключително лесно защото за разлика от други малки шаранови те не ядат хайвера и малките. Разпръскват хайвера си обикновено по растенията. За целенасочен разплод водата трябва да е със следните параметри: температура 23-24 градуса pH 6-7 gH 4-15 kH минимално. В развъден аквариум около 20 литра се пуска най-добре група от риби като женските са повече от мъжките. В акравиума трябва да има много растения върху който рибите да разпръснат хайвера си. Размножаването може да продъли до 3 дни след което може да отделим възрастните. Една женска може да отдели от 100 до 300 хайверни зрънца. Инубационен период до 60 часа. Новоизлюпените са много дребни и се захранват с инфузория докато не са достатъчно големи за да приемат микро червей и новоизлюпена артемия. Полова здрялост след 4 месеца.

Автор FHM (Веселин Андонов)
Reference URL's