Акваристика - български Форум за аквариуми, растения, рибки, скариди и техните проблеми

Пълна версия: Hyphessobrycon anisitsi
Вие виждате олекотена версия на съдържанието. Вижте пълната версия със правилното форматиране.
[attachment=5450]

Латинско име – Hyphessobrycon anisitsi
Популярно име – Buenos Aires Tetra
Група - Харацидоподобни
Произход – река Парана (Бразилия, Парагвай, Аржентина)
Размер –.5-6см
Трудност на отглеждане – лесно
Размножаване - хайвер
рН– 5,5-8,5
Обща твърдост на водата – 18-357ppm
Температура – 16-28°C
Размер на аквариума – 90 литра

Отглеждане

Боенос айрес тетрите имат репутация на риби които късат плавниците на съквартирантите си, ако не са закупени достатъчно бройки или пространството е прекалено малко. Минималният брой на група от риби трябва да е поне 8-10 броя. Тетрите образуват йерархия в която има постоянни борби на мъжките за вниманието на женските. Нравът на тези риби ги прави неподходящи за отглеждане в общ аквариум с много видове риби които са бавни или с дълги плавници. Все пак може да съжителстват със сомове от семействата на коридорасите, калихти, лорикаридае(например анциструси др.) и дорадидае ( например платидороси и др). Може да се съчетаят и със барбуси или големите видове данио например малабарско данио. Боенос айрес тетрите не са претенциозни към декора на аквариума, но в един добре залесен аквариум биха се чуствали много по добре и цветовете им ще са по ярки. Филтрацията не трябва да е много силна, макар че изглежда оценяват степента на движение на водата.

Храна

В природата тези рибки се хранят предино с микроорганизми, ракообразни и червей и в по малка степен с растителна храна. В аквариума биха приемали както замразена/жива така и суха храна, но предлаганете по често на замразена/жива храна допринася за по доброто състояние на рибките и цветовете им.

Развъждане

Мъжките при боенос айрес тетрите са малко по дрени по слаби и по наситено оцветени от женските. Развъждането им не е много трудно. Тъй като те разпръскват хайвера си и не проявяват никакви родителски грижи, дори биха го изяли, е нужно размножаването да става в развъден авкариум. В аквариума за размножаване на дъното трябва да има мрежа или стъклени топчета които да възпрепятстват достигането на родителите до яйцата. Използването на мъх също е вариант. Водата трябва да е кисела до неутрална с температура в горните граници на показаните погоре. Трябва да има също така камъче за въздух, а осветлението да е приглошено. Рибите може да са чифт или група от 2 мъжки и няколко женски като се слагат в развъдня аквариум привечер и обикновенно на сутринта може да се намери хайвера под мрежата. Размножаването обикновенно продължава около 4 часа. За това време една хубава едра женска може да хвърли до 2000 хайверни зърна, които се излюпват в рамките на 24-36 часа. Първата храна на малките трябва да е много ситна например чехълчета или много ситна суха храна с размер 5-50 микрона. След като са достатъчно големи може да се захранят с микрочервей и новоизлюпена артемия.

Автор/Превод FHM (Веселин Андонов)
Източник: seriouslyfish
Reference URL's