Акваристика - български Форум за аквариуми, растения, рибки, скариди и техните проблеми

Пълна версия: Аквариуми по време на отпуска
Вие виждате олекотена версия на съдържанието. Вижте пълната версия със правилното форматиране.
Утре ще се прибера след двуседмично отсъствие и ми е доста притеснено какво ще заваря в аквариумите...
На двата съм сложил автоматични хранилки, а в другите два храна, която би трябвало да издържи 2 седмици.
За едната автоматична хранилка нямам резерви, защото работи от доста време, но пък тя е на аквариум с новородени, на които обикновено чистя два пъти седмично.. Другата автоматична е нова и от няколкото теста, които направих, не съм много доволен - понякога пуска много, понякога нищо, та като нищо може и да се е запушила... А пък храната за две седмици - там съвсем нямам доверие.
Така че, подготвил съм се за значителни загуби..
Какъв е вашия опит при по-дълги отсъствия?
Аз като отсъствам не храня с нищо. Първия път когато оставих Дискусите през цялата отпуска ми бе "свито под лъжичката",но като се прибрах рибите бяха Ок. Гладни но в много добро здравословно състояние.
Според мен по-добре да не храниш,няма да им стане нищо. Отколкото да скапеш водата и от там е крътък пътя до фаянсовия ковчег.
Оставям ключа от апартамента на приятелско семейство,само хранят ,не им разрешавам да сменяват вода,въпреки че са гледали преди време рибки....:blush: За период от 14 дни,поражения нямам....по-кратките забежки от по 3-4 дни и аз не храня:cool:
Какво стана с рибките?
Когато и мен ме няма за 2-3 дни и аз не храня, иначе се дава ключ на съседка и тя да ги храни. Като и е казано, че може и през ден-два да ги храни по 1 лъжичка. Не мога да ангажирам никой да идва всеки ден и да ги храни.
Осветлението е с таймери и на 2-та аквариума и се включва и изключва.
:banana:
ами неочаквано добре! в аквариумите с двуседмичната храна - никакви загуби! намерих малки остатъци от храната и то все още в добро състояние, неразпадната.
загуби има само в аквариума с новородени - няколко рибета липсваха. или от замърсяване на водата или понеже изпробваната хранилка се беше запушила :) другата автоматична също беше запушена, но не знам от колко време е била така - нямаше загуби, рибетата бяха само гладни. изобщо голям недостатък на автоматичните хранилки е, че при настройка за минималното количество лесно се запушват. ако пък ги отворя повече - става мазало от храна, защото аквариумите са много малки, а рибите в тях са новородени или подрастващи..
като цяло съм много доволен! drinks
14 дни никакво хранене - като се прибера всичко е ок! Не стои така въпроса с новородените - искат хранене всеки ден, в този случай търсите човек, който знае какво да прави!
Поздрави!
:)
Reference URL's